Pe munte

Lumea de piatră a Ciucaşului

Când: 23 Septembrie 2012
Unde: munţii Ciucaş
Cine: eu, mami şi tati

 

Duminica asta ne-am întors în Ciucaş, de data asta alături de noi a fost mami. Am plecat din casă la 05:15 (!), am ajuns la Muntele Roşu la 08:30, am băut două cafele şi un ceai la cabană şi pe la 09:10 intram în traseu.

 

Traseu: cabana Muntele Roşu – fântâna profesorului Nicolae Ioan – cabana Ciucaş (bandă galbenă) – Tigăile Mari – vârful Ciucaş – Şaua Tigăilor (bandă roşie) – Tigăile Mari (cruce roşie) – cabana Ciucaş (bandă roşie) – fântâna profesorului Nicolae Ioan – cabana Muntele Roşu (bandă galbenă)

 

 

În pădure am discutat despre acvariul pe care mi-l doresc. Mi-ar place să am un peşte clovn, un peşte înger si un peşte papagal. Bineînţeles, am mai discutat si despre … urşi, urşii fiind subiectul preferat al ştirilor din ultima săptămână.

 


 

Atenţie mare când intraţi pe forestierul din Valea Berii: se circulă cu viteză foarte mare acum! Era cât p-aci să fim călcaţi (atât noi, cât şi niste biciclişti pe care i-am întâlnit pe traseu) de un jeep. Jeep-ul aparţine probabil proprietarului noii “cabane” Ciucaş si este folosit la transportul turiştilor.

  

La cabană au totuşi ceva ce ne-a plăcut: un ponei drăguţ! Bineînţeles, am dat năvală să-l mângâiem!

 
 

După ce am trecut de cabană am făcut un mic popas. Ne-am odihnit, am mâncat biscuiţi şi am admirat peisajul. Am revăzut lăculeţul de deasupra cabanei Ciucaş unde am făcut câteva poze faine.

 
 

Traseul până sub Tigăile Mari e uşor, se merge pe curbă de nivel. Am găsit brânduşe, “picturi rupestre contemporane” şi un sfinx!

 
 

Între Tigăile Mari şi vârf e o porţiune mai abruptă, un mic canion. În canion am găsit zăpadă, am făcut bulgări, am urcat fiecare cum a putut şi am văzut un greier!

  

La ieşirea din canion avem vizibilitate spre est. Vedem o adevărată pădure de megaliţi, încă doi sfincşi, ne întâlnim cu King Kong şi în sfârşit ajungem deasupra Tigăilor Mari!

  

În continuare trecem pe lângă “Babele la Sfat”, speriem un iepure 🙂 şi aproape am ajuns pe vârf!

 
 

Pe vârf facem poze “de palmares”. Un domn mai în vârsta, foarte amabil, ne-a făcut pozele în care apărem toţi trei. Cu cincizeci de metri mai jos vântul sufla mai tare, dar pe vârf abia adia.

 
 

Am ajuns a treia oară pe vârful Ciucaş, dar niciodată nu am avut noroc de aşa vizibilitate bună. Probabil mami ne-a purtat noroc 🙂 . Şi am inceput să ne rotim privirile în toate direcţiile. Am văzut Bucegii, Piatra Craiului, Baiului, Grohotiş, Piatra Mare, Postăvaru, Siriu şi în zare vedeam chiar şi culmile inzăpezite ale “Alpilor României”, Făgăraşii!

 


 

Am descoperit gheaţă pe o brână la câţiva metri sub vârf, am remarcat (abia acum!) Măgura Codlei şi vârful Penteleu şi am continuat să pozăm în toate direcţiile posibile 🙂 .

 


 

Pe vârf am încercat să mâncăm, fără succes însă 🙂 . De obicei pe traseu mâncăm dulciuri, dar dacă traseul e mai lung luăm la noi şi mâncare “adevărată”. Şi de data asta am luat fasole, dar nu cea cu care eram noi obişnuiţi, cea cu cârnaţi de la Scandia, pentru că nu am găsit 🙁 . Am găsit în schimb fasole cu cârnaţi de la Sadu, pe care nu v-o recomand … e absolut oribilă! Ne-am ostoit foamea cu biscuiţi …

 

 

Pe vârf era multă lume de toate vârstele. Am stat de vorbă cu o familie din Braşov care erau împreună cu fetiţa lor în vârstă de doi (!) ani. Ne-a părut rău că nu l-am luat şi noi pe Filip 🙁 . Filip are acum un an şi opt luni. Nu-i nimic, la anul sigur îl luăm si pe el!

 

 

După o oră şi jumătate petrecută pe vârf începem să coborâm pe culmea Bratocea. Vrem să mergem până în Şaua Tigăilor, să ocolim Tigăile Mari pe cruce roşie şi să ieşim în traseul marcat cu bandă roşie, aceasta fiind o bucată de drum pe care nu am ajuns … încă.

 

 

Cine credeţi că a fost în frunte tot timpul? Mami 🙂 care ne grăbea pentru că nu voia să ne prindă seara în pădure. Eu cred că de fapt îi era dor de Filip 🙂 . Am lăsat şi noi câteva urme pe munte şi am avut din nou parte de nişte panorame extraordinare.

 


 

Ajungem în Şaua Tigăilor, facem poze cu Turnul Goliat, cu Tigăile Mari, cu munţii Piatra Craiului, cu munţii Piatra Mare şi Postăvaru, dăm de alt sfinx şi ne căţărăm pe stânci. De aici a început o adevărată confruntare: mami susţinea că prin pădure (banda galbenă de la cabana Muntele Roşu până în forestierul din Valea Berii) am urcat şi că acum urmează să coborâm, tati susţinea contrariul. Cred că ştiţi cine a avut dreptate în final …

 


 

Coborâm pe sub Tigăile Mari, vedem Ciucaşul cum trece la straie de toamnă şi realizăm că traseul nostru începe să urce! Din fericire buna dispoziţie nu ne-a dispărut, mami a continuat să meargă în frunte şi tati să rămână în urmă 🙂 , dar avea o scuză bună … cică el era fotograful 🙂 .

  

Pe ultima bucată de traseu marcată cu cruce roşie i-am întâlnit pe: monstrul lui Frankenstein, o fantomă, un nou sfinx, am văzut o fereastră în munte şi am descoperit locuri de poveste. Dar am rămas cu o nedumerire: stâna de sub Tigăile Mari … unde e? Noi n-am văzut nicio construcţie care să semene măcar a stână …

  

Revenind în traseul marcat cu bandă roşie (spre cabana Ciucaş) ne-am oprit la lăculeţ unde am făcut câteva poze haioase, după care ne-am grăbit şi mai tare … să intrăm în pădure! Am mai zăbovit oleacă lângă cabană cu prietenul nostru. Am mai făcut o pauză la fântâna profesorului Nicolae Ioan, unde ne-am refăcut rezervele de apă, şi pe urmă fuga-fuga prin pădure. Bineînţeles, tot mami era în frunte 🙂 !

 


 

Pe la 17:30 am pornit spre casă şi la 20:30 am ajuns! Am avut noroc de vreme bună iar pe vârf am avut (în sfârşit!) vizibilitate bună. Datorită faptului că am intrat în traseu devreme am avut mai mult timp la dispoziţie pentru odihnă şi poze, am stat o ora şi jumătate pe vârf şi am “descoperit” o mulţime de “sculpturi” ciudate. În plus, ne-am distrat de minune. Mami a mers extraordinar de bine pentru o începătoare. Sigur ne vom întoarce în Ciucaş!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *